19 september 2019

10:00 - 11:00

Ontvangst en registratie

11:00 - 11:05

Opening dagvoorzitter Liam van Koert
Hoofdredacteur Vision + Robotics

11:05 - 11:25

Christian Janse
Manager - Universal Robots Benelux
Het ontstaan van de cobot


Als pionier van het eerste uur introduceerde het Deense Universal Robots al meer dan tien jaar geleden hun eerste cobot. Wat waren destijds de overwegingen met dit nieuwe type te komen en  welke ontwikkelingen heeft de cobot het afgelopen decennium doorgemaakt?

11:25 - 11:50

Bert Stap
CEO - IVOB Opleidingen
Cobotveiligheid: de zin en de onzin


Sinds jaar en dag is Bert Stap met zijn bijdragen het veilige geweten van Vision + Robotics. Hier heeft hij menig veiligheidsvraagstuk rondom de cobot aan de kaak gesteld. In deze lezing gaat hij in op waar je wel of geen rekening mee moet houden wil je een cobot veilig zij aan zij met de mens laten werken.

11:50 - 12:15

Leon Bemelmans
CEO - Vincitech
Cobotautomatisering met 'touwtjes' bij Volkswagen

Voor Volkswagen ontwikkelde VinciTech een bijzondere lijmtoepassing gebaseerd op het Robolink W programma van igus. Deze lichtgewicht op pezen gebaseerde ‘cobotbouwdoos’ bleek de beste cost per action op te leveren, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit en veiligheid.

12:15 - 13:15

Lunch

13:15 - 13:45

Bob van der Ree
Head of Creative Engineering - Festo
Hoe de cobot steeds meer een menselijke arm wordt


Dat cobots ook prima pneumatisch kunnen bewijst de BionicCobot. Bij deze cobot is goed naar de mens gekeken: hij heeft een bovenarm, elleboog, spaakbeen en ellepijp maar ook een mensachtige grijpende hand. Als ‘natuurlijk bedieningsmechanisme' van zijn zeven gewrichten gebruikt de BionicCobot  biceps en de triceps - de interactie tussen de buig- en strekspieren. Tijdens deze futuristische lezing komt ook zijn toekomstige werkplek aan bod.

13:45 - 14:15

Allard Wilke
Sales Engineer - Astro Controls
Modulaire tuinbouwautomatisering met cobots


Voor een klant in de de tuinbouw integreerde Astro Controls een cobottoepassing gebaseerd op het modulaire Elfin cobotsysteem. Aan de hand van de praktijk gaat  deze lezing in op hoe je ook met cobots modulair maatwerk kunt leveren.

14:15 - 14:45

Anton Ackermans
Valk Welding
De toegevoegde waarde van geïntegreerde vision voor cobotica


Cobotica gaat naast het veilig samenwerken met mensen vooral ook om flexibiliteit en snelle, kosteneffectieve inbedrijfname. Cobotvision kan hierbij helpen.  Maar hoe maak je het plug & play?  Dat wordt gedemonstreerd aan de hand van relevante praktijkvoorbeelden met Techman cobots met integrated vision.

14:45 - 15:30

Pauze

15:30 - 16:00

Stefaan Poppe
Gibas Automation
Is een cobot een robot?


Als oorspronkelijke importeur van Universal Robots in de Benelux, integreert Gibas Automation al meer dan tien jaar zowel cobots als robots bij uiteenlopende productiebedrijven. Cobotica is volgens niet zozeer een robotveiligheidsvraagstuk, maar draait naast technische eisen vooral om de businesscase. In welke toepassingen passen ‘traditionele’ robots en waar komt de cobot het beste tot zijn recht? De praktijk maakt het duidelijk.

16:00 - 16:30

Silvester de Keijzer
CEO - HAHN RobShare 
m.m.v. Adecco, USG People en Olympia
Uitzendrobots of Cobots-as-a-service een haalbaar model?


Sinds de opmars van de cobot gaan er geluiden op om cobots als uitzendkrachten in te zetten of alleen voor de output te betalen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat volgens de laatste getallen tegenover de werkzoekende 8 vacatures staan. Maar zijn dit soort nieuwe businessmodellen wel haalbaar? Een inkijkje in de eerste proefprojecten van de grote uitzendbureaus.

16:30 - 17:30

Netwerkborrel

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren